Datum: 12.08.2020

Režimsko uvođenje nasilja kao „legitimnog“ metoda u javnu sferu

Građanski front je već upozoravao na urušavanje demokratije i stanja građanskih prava u Srbiji kao uočljiva i dugoročna pravilnost. No, još jedan zabrinjavajući trend je u porastu. U pitanju je normalizacija nasilja kao prihvatljivog alata u obračunu prema neistomišljenicima. Teren za represiju godinama je pripreman kroz trovanje javne sfere uvredama, prostaklukom, neosnovanim optužbama i etiketama od strane vlasti i provladinih medija. Takva klima pogodovala je potpuno nezdravom političkom, medijskom i uopšteno društvenom razvoju događaja u prethodnom periodu. Opšta posledica je društvena polarizacija na „podobne“ i „pravoverne“ građane koji podržavaju vlasti i „nepodobne mrzitelje“ koji kritikuju vlast, a konkretna posledica su sve češći nasilni incidenti. Primer toga je napad na Milana Vujića, mladog aktivistu iz Novog Sada, koji je zbog svojih javnih stavova doživeo napad i teške telesne povrede. Nedavno je verbalno napadnuta i naša aktivistkinja iz Niša, Jana Krstić, samo zbog majice koju je nosila.  

Klima mržnje koju je vlast formirala paradigmatično je sumirana tokom poslednjih protesta protiv novih mera Vlade o suzbijanju epidemije, a u kojoj je došlo do erupcije nezadovoljstva zbog opšteg stanja u zemlji. Ubačeni provokatori i ekstremni desničari koji su zapravo miljenici nedemokratskog naprednjačkog režima su napali građane koji su mirno protestovali, novinare koji su izveštavali o protestu i opozicione političare. Naposletku, po prvi put je režim pokrenuo i ogoljenu, organizovanu represiju prema građanima na poslednjim protestima – ispaljujući suzavac u mirne demonstrante, nasilno rasterujući građane i brutalno se iživljavajući prema onima koji su bili u „dometu“ pendreka.

Urušavanje demokratije i građanskih prava, uvlačenje nasilja na „mala vrata“ u javnu sferu, siromašenje građana, ropsko tretiranje mnogih radnika, uništavanje javnih dobara i prirode, dugoročna degradacija lokalnih sredina širom zemlje i nepregledni niz afera su nasleđe kojim se nova-stara vlast može pohvaliti u svom novom mandatu, koji proizilazi iz potpuno nelegitimnog parlamenta. Iskustva i iz Srbije u prošlosti i iz sveta ukazuju na to da se autoritarnim tendencijama efektivno mogu suprotstaviti jedino dobro organizovani i na odbranu spremni građani. Građanski front nastavlja da okuplja građane upravo u tom cilju.

Građanski front – Ne davimo Beograd, Lokalni front, Bez straha Apatin, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Lokalni front Valjevo, Inicijativa za Požegu