Datum: 11.02.2020

Presuda Dobrici Veselinoviću – novi pritisak na kritički orijentisane građane i organizacije

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije. Do protesta je došlo spontanim i mirnim okupljanjem građanki i građana, što je bila reakcija na stradanje dvojice zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi, koji su pali sa 17. sprata.

Građanski front uočava dva paradoksa u ovom slučaju. Prvo, ova presuda je paradigma realnosti života u Srbiji. Aktivni građani, koji pokušavaju da učine svoju zajednicu boljim mestom za život, koji su spremni da svoje vreme i svoju snagu ulažu u solidarnu borbu za bolji položaj svih, u ovom slučaju građevinskih radnika – bivaju kažnjeni i od sistema prepoznati kao nepoželjni element. Sa druge strane, država apsolutno ignoriše opasnost i neljudskost radnih uslova koji su realnost za mnoge građane, pritom neretko za platu koja nije dovoljna za život čoveka dostojnog. Iako je deo javnosti bliske vlasti bio zgrožen na naslovnu stranu nedeljnika NIN u kojem je Srbija predstavljena kao radni logor (iz jula 2019. godine), Građanski front konstatuje da Srbija jeste jedan veliki radni logor za mnoge, u kojem radni uslovi, ponižavajući odnos i niska zarada čine od života strepnju, borbu za preživljavanje i stalno lišavanje i iščekivanje „boljih dana“.    

Drugi paradoks se sastoji u tome da su policija i tužilaštvo u potpunosti ignorisali zakonom predviđeno spontano okupljanje kao  “neposrednu reakciju na određeni događaj”, dok su i te kako imali razumevanja za skupove u Nišu i Leskovcu, koje je organizovala Srpska napredna stranka kao odgovor na naslovnicu NIN-a o Krušiku iz decembra, koji takođe nisu bili prijavljeni.

Treba podsetiti i da je ova presuda samo jedan u nizu procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista Ne davimo Beograd, zbog organizovanja skupova i protesta. Od 2016. godine do danas, Ne davimo Beograd je morao da isplati oko 600.000 dinara kazni. Na delu je očigledan pokušaj da se građani zastraše, a da se organizacija finansijski iznuri i obeshrabri, jer pokazuje spremnost na aktivniji vid borbe, koji očigledno smeta ovom nedemokratskom režimu.

Ovom prilikom ceo Građanski front stoji iza borbe koju vode Ne davimo Beograd, ali i svi kritički orijentisani građani. Jedino se zajedno možemo izboriti za društvo u kojem je aktivizam ne samo dozvoljena, već i poželjna pojava, i u kojem radnici obavljaju svoj posao bez straha od povreda i gubitka života, poniženja i materijalne neizvesnosti.

Građanski front – Lokalni front Kraljevo, Kritična masa Kula, Inicijativa za Požegu, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Građanski front Vlasotince, Ne davimo Beograd