Datum: 08.07.2020

Policijska brutalnost ogolila karakter režima

Građanski front najoštrije osuđuje frapantno kršenje prava građana koje se desilo sinoć na protestu protiv novih mera Kriznog štaba, odnosno vlasti. Građani su se spontano okupili, kako bi izrazili negodovanje poigravanjem vlasti sa epidemijom i merama. Skup je izraz bunta protiv potpuno suludog toka događaja koji je doveo do novog pika epidemije, ali i temeljnog nepoverenja prema merama i podacima vlasti.

Nakon što se epidemija obuzdala zahvaljujući nadljudskim naporima naših medicinskih radnika, a uprkos lošim radnim uslovima i nedostatku medicinske opreme, vlast je brže-bolje poništila sve rezultate potpuno sumanutim dopuštanjem svega i svačega – od punih tribina, preko masovnih slavlja, do izbora, koji su zbog predizbornih, izbornih i postizbornih gužvi, takođe bili sporni (između ostalog) i iz zdravstvene perspektive. Pojavile su se indicije da su zvanični podaci fingirani, a nakon izbora je broj novoobolelih i umrlih „odjednom“ i „neočekivano“ skočio. Nakon što se postizborno slavlje naprednjaka i socijalista završilo, krivica za epidemiju je ponovo zbačena na građane, posebno na mlade, i  , kao prema podanicima, predsednik je zapretio „nevaljalim građanima“ da će ih ponovo zatvoriti u kuće tokom vikenda. Podsećamo Aleksandra Vučića da je potpuna suspenzija kretanja ne samo neopravdana i licemerna, već i neustavna, s obzirom da nije uvedeno vanredno stanje.

Građani su, opremljeni maskama i dostojanstvom, izašli na ulice i izrazili protest protiv takve neodgovornosti i bezobrazluka. Zbog povređene sujete jednog čoveka, policijski odgovor je gola represija prema građanima i prekomerna upotreba sile – od bacanja suzavca na mirne demonstrante, među kojima je bilo starih i roditelja sa decom, do neopravdanog udaranja ljudi koji su već savladani ili ne prave nikakve nerede.

Već smo više puta kroz saopštenja podsećali na nedopustivi trend pada građanskih prava i građanskog dostojanstva u Srbiji, a ovim potezom je režim ogolio svoje stvarno lice – nasilno, represivno, ali pomalo i uplašeno. Ovom prilikom pozivamo sve građane da ne dopuste da vlast gazi naše zajedničko dostojanstvo verbalnim i fizičkim zlostavljanjem. Aktivisti članica Građanskog fronta će uvek biti deo borbe za bolje društvo – pošto su demokratska pravila i ustanove urušeni od strane vlasti, ne preostaje nam ništa drugo nego da se sretnemo na ulici. 

Građanski front – Ne davimo Beograd, Lokalni front, Bez straha Apatin, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Lokalni front Valjevo, Inicijativa za Požegu