Datum: 22.01.2020

Podrška Građanskog fronta zahtevu koji su članovi akademske zajednice podneli RTS-u

Građanski front, koji sačinjava osam lokalnih građanskih inicijativa, nedvosmisleno podržava zahtev koji su pokrenuli članovi akademske zajednice, a koji se tiče valjanog, nepristrasnog i ravnomernog izveštavanja Radio-televizije Srbije (RTS). Zahtev, koji je potpisalo preko 140 uglednih intelektualaca, navodi da je neophodno izveštavanje o svim temama od javnog značaja, što uključuje brojne afere koje potresaju vlast, ali i razgovor o temama koje se spočitavaju opozicionim strankama. Pritom, o ovim temama bi trebalo informisati javnost na nepristrasan i potpun način, a traži se i ravnomerno prisustvo svih političkih činilaca, što u informativnom programu, što u debatnim emisijama.

Navedeni zahtevi se u potpunosti poklapaju sa vrednostima i težnjama Građanskog fronta, odnosno svih inicijativa koje ga čine. Kao grupe koje su nastale “odozdo”, odnosno od strane samoorganizovanih građana kojima je aktivizam odgovor na nasrtaj lokalnih (ali i republičkih) vlasti na javni novac, prava građana i sve sfere javnog života lokalnih zajednica, naše poimanje dobrog društva je jednostavno – želimo da naš svakodnevni kontakt sa okolinom bude prijatan i dostojan čoveka. Kao što želimo da šetamo i putujemo čistim i bezbednim ulicama, primamo kvalitetne usluge od lokalnih javnih preduzeća, ustanova i administracije, imamo posao na kojem se naša radna i ostala ljudska prava poštuju, ili da bez odmazde i straha govorimo u javnosti svoje mišljenje, tako isto želimo i da, kada uključimo televizor, radio ili pogledamo vesti na internet portalima, dobijemo potpune, tačne, ravnomerne i objektivne informacije. 

Ovom prilikom još jednom podsećamo da je RTS javni servis, odnosno da ga svi građani plaćaju, bez obzira na politička ili druga uverenja, te da je kao takav obavezan da izveštava na objektivan i kvalitetan način. Kao grupe i pojedinci koji se u svojim lokalnim sredinama i sami neposredno ili posredno susrećemo sa raznim primerima pritisaka, korupcije i kontrole medija, razumemo da su pravi profesionalci zaposleni na RTS-u u nepovoljnom položaju. Ipak, ukoliko mislimo kao društvo da se izborimo za baš onakvu viziju kakvu smo je prethodno opisali, to možemo učiniti samo zajedno. To je vizija u kojem su, između ostalog, građani potpuno i valjano informisani, a u kojem su novinari slobodni, lišeni pritisaka i u društvu prepoznati kao ugledni članovi.

Građanski front – Ne davimo Beograd, Lokalni front Kraljevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, Bez straha Apatin, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, Lokalni front Valjevo, Inicijativa za Požegu