Datum: 23.06.2020

Osuda pretnji organizaciji Bez straha iz Apatina zbog poziva na bojkot

Građanski front osuđuje pretnje vladajućeg režima i zastrašivanje organizacije Bez straha iz Apatina dan nakon što su održani nelegetimni i lažirani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Aktivisti Bez straha u Apatinu su bojkotovali izbore 21. juna i pozivali građane u prethodnim nedeljama da ne učestvuju u nameštenim izborima koji ne mogu oslikavati pravu volju građana. Zbog svog političkog stava lokalna vlast u dosluhu sa policijom pokušava da ih zastraši i kazni, pozivajući ih na saslušanje u policiju u predistražnom postupku pod optužbom da su sprečavali građane da izađu na izbore i ometali postupak glasanja.

Umesto što proganjaju građane koji izražavaju nezadovoljstvo zbog vladajuće politike straha, ucena i siromaštva, tužilaštvo i policija morali bi da brane javni interes i reaguju zbog niza krivičnih dela koje je vladajući režim počinio pri organizaciji izbora. Nepravilnosti na sam dan izbora su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu. Kontrola i zloupotreba medija, ucene i pritisci na birače da glasaju za vladajuće partije, zloupotrebe javnih resursa za potrebe vladajuće partije, vođenje paralelnih evidencija i izvoda iz biračkih spiskova od strane aktivista režima isped biračkih mesta, omogućavanje većem broju ljudi da glasaju više puta, isplata novda da bi se glasalo za vladajući režim, samo su neke karakteristike ovih lažiranih izbora, a rizik od pandemije COVID-19 je potencijalno opasna posledica želje režima da se simulira pluralizam i demokratija u Srbiji.

Građanski front je asocijacija lokalnih pokreta koju pored Ne davimo Beograd, čine  Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front Kraljevo, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Požegu.