Datum: 01.06.2020

Na udaru zbog majice: Pretnje aktivistkinji Građanskog fronta

Aktivistkinja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, Jana Krstić, verbalno je napadnuta na nišavskom keju od strane nepoznatih mladića koji su joj prvo dobacivali, a zatim je i zaustavili i pretili joj zbog majice sa logom inicijative Ne davimo Beograd. Ovaj verbalni napad desio se na istom mestu gde je, takođe zbog majice sa antifašističkim motivima, pre godinu dana, grupa neofašista izbola nožem studenta Uroša Janjića

Jana Krstić jedna je od najaktivnijih i u javnosti naprisutnijih aktivistkinja Udruženog pokreta slobodnih stanara i Građanskog fronta. Učestvovala je na brojnim protestima, akcijama i javnim manifestacijama i prepoznatljivo je lice pokreta. Smatramo da je napad na Janu, napad na sve nas i na sve ljude kojima su bliske ideje antifašizma, slobode, solidarnosti i tolerancije. 

Građanski front zahteva od nadležnih organa da reaguju i zaštite građane i građanke Niša od divljanja neofašističkih organizacija. Upravo je blagom reakcijom policije i tužilaštva i tolerisanjem brojnih drugih incidenata za koje javnost u Nišu vrlo dobra zna, došlo do toga da se grupe huligana osećaju slobodno i zaštićeno. Podsećamo da je Uroš Janjić prvobitno bio terećen za učestvovanje u tuči, kao i da napadačima nije čak određen ni pritvor, a da do danas nema razrešenja ovog slučaja. Koliko se huligani osećaju slobodno u Nišu, govori činjenica da su na skupu protiv fašističkog nasilja koje je pretrpeo Uroš Janjić, dizanjem ruke u nacistički pozdrav, hvalisanjem Nedića i Ljotića, provocirali i vređali okupljene. Zato je sasvim očekivano da će se ovakvi incidenti nastaviti i pogoršavati.

Zahtevamo da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja, ali i istorijskim revizionizmom. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Građanski front 

* Građanski front je asocijacija lokalnih pokreta koju pored Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša,  čine Ne davimo Beograd, Lokalni front, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo i Inicijativa za Požegu.