Datum: 22.12.2019

Građanski front za bolje uslove života i rada

Građanskifront smatra da je neophodno preduzeti hitne korake kako bi se sprečila dalja radna eksploatacija našeg stanovništva i kako bi se sanirale posledice koje po građane stvaraju teški uslovi života i rada u kojima živimo. Srbija je danas na vodećem mestu u Evropi prema ekonomskim nejednakostima stanovništva. Većina nas radi za iznose manje od prosečne plate, sve bliže minimalnoj zaradi, a od svog posla ne možemo da pokrijemo ni osnovne troškove, a kamoli da  dostojanstveno živimo. Uz sve to, redovno kršenje radnih prava i bezbednosti na radu izaziva dodatnu nesigurnost i neizvesnost većine naših građana. 

Na dvodnevnom skupu održanom u Kraljevu, u okviru programa saradnje Građanskog fronta i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju “Aktivno za društvenu promenu”, poručeno je da su kvalitetna i sigurna radna mesta nezamenljiv činilac pravedne raspodele društvenog bogatstva i suzbijanja siromaštva. Takođe, članice Građanskog fronta su zajedno sa kolegama iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju govorili smo o nedostacima standardnog ekonomskog pokazatelja blagostanja, nacionalnom dohotku po glavi stanovnika, koji skriva društvene nejednakosti i teške uslove života velike većine građana. Ovo je izuzetno bitno za državu najekstremnijih nejednakosti u Evropi, kakva je danas Srbija, u kojoj standardnu potrošačku korpu može sebi da priušti manje od 10% stanovništva, a preko 70% građana ima prihode manje od minimalne potrošačke korpe.

Građanski front zato poziva građanke i građane da se udružimo u front protiv kriminalno-partijske vlasti koja devastira uslove našeg života i rada, a u borbu za život vredan življenja.

 

Građanski front