Datum: 18.09.2019

Bogatstva Stare planine ne pripadaju investitorima, već svim žiteljima Srbije

Građanski front izražava bezrezervnu podršku za herojske napore žitelja Stare Planine da odbrane prirodna bogatstva koja ne pripadaju investitorima, već svim žiteljima Srbije. Apelujemo na građane širom zemlje da se ovoj borbi pridruže, a prva naredna prilika za to je Ekološki protest protiv minihidroelektrana koj je najavljen za 21. septembar.

Skorašnji incidenti na Staroj planini dokazuju da nasilje nad javnim resursima i prirodnim dobrima nužno završavaju u nasilju nad ljudima. Nedopustivo je da država koja već godinama ignoriše zahteve žitelja Stare planine da zaštiti njihova imanja, prirodnu okolinu i način života, sada ignoriše nasilje koje se nad njima nekažnjeno vrši.

Podsećamo da je Ministarsto zaštite životne sredine još u aprilu ove godine naložilo prestanak gradnje mini hidroelektrane, ali da nadležni organi nisu postupili u skladu sa ovom odlukom. Svaka eskalacija nasilja stoga je prvenstvena odgovornost nadležnih organa koji su odlučili da se ogluše o zakone i Ustav Republike Srbije.

Danas se na Staroj planini brani pravo naše dece i unuka da žive u zemlji čija prirodna dobra nisu razorena zarad profita nekolicine pojedinaca.

Građanski Front