Datum: 28.09.2019

Bezobzirnost prema preminulom radniku za svaku osudu

Građanski front smatra da je slučaj kada je JKP “Čistoća” iz Kraljeva otpustila radnika Marka Kosovca koji je u tom trenutku bio u komi, nakon povrede zadobijene na radu, poslednji u nizu primera nehumanog i neljudskog odnosa kriminalne partijsko-koruptivne elite oličene u Srpskoj naprednoj stranci prema radnicima.

Podsećamo da je Marko Kosovac preminuo posle 14 dana provedenih u komi nakon što je pao sa traktorske prikolice za vreme obavljanja posla, a direktor JKP “Čistoća” Ivica Blagojević je bez trunke srama saopštio ocu preminulog radnika da je otpustio njegovog sina.

Ovaj slučaj nam jasno ukazuje na licemerje sadašnje vlasti, koja svojim činjenjem ili nečinjenjem tera građane u siromaštvo i životno ih ugrožava. Kada se radi o zaštiti na radu, Ministarstvo rada se hvali navodnim uspesima u poboljšanju uslova rada i zaštite na radu, a samo ove godine je poginulo više od 20 radnika zbog odbijanja nadležnog ministarstva da kazni neodgovorne poslodavce koji krše postojeće propise o zaštiti na radu. Za vlast Aleksandra Vučića smrt radnika je nesretni slučaj, a ne posledica koruptivne želje vlastodržaca za mitom i zaradom dok omogućavaju poslodavcima koji su bliski partijskoj, gradskoj ili državnoj vlasti da krše postojeće propise i time ugrožavaju živote radnika.

Istovremeno se ova vlast hvali da su smanjili nezaposlenost, a zapravo su omogućili ropski položaj zaposlenih. Marko Kosovac je bio jedan od preko 100.000 ljudi koji su u Srbiji zaposleni, a da se na njih ne odnosi Zakon o radu. Njima sleduju sve “beneficije” ropskog položaja: male i povremene plate, prekovremeni rad, bez prava na sindikalnu zaštitu, na bolovanje i godišnji odmor. Izgleda i bez prava na solidarnost i elementarno poštovanje njegove porodice.

Građanski front smatra da su kvalitetna i sigurna radna mesta nezamenljiv činilac pravedne raspodele društvenog bogatstva i suzbijanja siromaštva. Postojeća vlast gazi ionako krhka radnička prava i čine to svesno, jer znaju da se u siromaštvu najlakše vlada – strahom i ucenama. Pozivamo građanke i građane da se udružimo u front protiv kriminalno-partijske vlasti, a u borbu za dostojanstven rad. Samo tada će nam gradske i državne službe biti kvalitetne i u službi građana i građanki, jer samo ako su radnici angažovani pod dostojanstvenim uslovima i slobodni da govore o problemima na radnom mestu, gradske i državne službe i preduzeća biće sposobni da pružaju kvalitetnu uslugu, i da se odupru korupciji i partijskom zapošljavanju.

Građanski front