NOVOSTI

copyright: Beta / Dragan Gojić Režimsko uvođenje nasilja kao „legitimnog“ metoda u javnu sferu
12.08.2020

Režimsko uvođenje nasilja kao „legitimnog“ metoda u javnu sferu

Građanski front je već upozoravao na urušavanje demokratije i stanja građanskih prava u Srbiji kao uočljiva i dugoročna pravilnost. No, još jedan zabrinjavajući trend je u porastu. U pitanju je normalizacija nasilja kao prihvatljivog alata u obračunu prema neistomišljenicima.

detaljnije
Savet za građane u slučaju hapšenja
13.07.2020

Savet za građane u slučaju hapšenja

Prethodnih dana smo bili svedoci neviđene brutalnosti policije u obračunu sa demonstrantima i očigledne upotrebe prekomerne i nezakonite sile od strane policije. Međutim, u javnosti je manja pažnja poklonjena nezakonitom postupanju policije, ali i prekršajnih sudova, nakon lišenja slobode lica koja su se zatekla na mestima na kojima su se demonstracije održavale ili u blizini tih mesta.

detaljnije
copyright: N1 Policijska brutalnost ogolila karakter režima
08.07.2020

Policijska brutalnost ogolila karakter režima

Građanski front najoštrije osuđuje frapantno kršenje prava građana koje se desilo sinoć na protestu protiv novih mera Kriznog štaba, odnosno vlasti. Građani su se spontano okupili, kako bi izrazili negodovanje poigravanjem vlasti sa epidemijom i merama. Skup je izraz bunta protiv potpuno suludog toka događaja koji je doveo do novog pika epidemije, ali i temeljnog nepoverenja prema merama i podacima vlasti.

detaljnije
Osuda pretnji organizaciji Bez straha iz Apatina zbog poziva na bojkot
23.06.2020

Osuda pretnji organizaciji Bez straha iz Apatina zbog poziva na bojkot

Građanski front osuđuje pretnje vladajućeg režima i zastrašivanje organizacije Bez straha iz Apatina dan nakon što su održani nelegetimni i lažirani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

detaljnije
copyright: mapio.net Na udaru zbog majice: Pretnje aktivistkinji Građanskog fronta
01.06.2020

Na udaru zbog majice: Pretnje aktivistkinji Građanskog fronta

Aktivistkinja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, Jana Krstić, verbalno je napadnuta na nišavskom keju od strane nepoznatih mladića koji su joj prvo dobacivali, a zatim je i zaustavili i pretili joj zbog majice sa logom inicijative Ne davimo Beograd. Ovaj verbalni napad desio se na istom mestu gde je, takođe zbog majice sa antifašističkim motivima, pre godinu dana, grupa neofašista izbola nožem studenta Uroša Janjića.

detaljnije
Lanac borbe protiv diktature se širi: Požega odgovorila Kosjeriću i pozvala Užice i Valjevo, Apatin pozvao Sombor
05.05.2020

Lanac borbe protiv diktature se širi: Požega odgovorila Kosjeriću i pozvala Užice i Valjevo, Apatin pozvao Sombor

Buka protiv diktature, koju je pokrenuo Ne davimo Beograd, digla je prethodnih dana celu Srbiju na noge i to u trenutku kada su nam sem prozora i balkona drugi javni prostori zatvoreni zbog opasnosti od širenja zaraze.

detaljnije
Lanac borbe protiv diktature
03.05.2020

Lanac borbe protiv diktature

Asocijacija lokalnih političkih organizacija Građanski front poziva sve gradove širom Srbije da naprave lanac Buke protiv diktature u kome bi se obratili svojim komšijskim gradovima i pozvali ih da istraju u borbi za slobodnu, solidarnu i demokratsku Srbiju.

detaljnije
copyright: cultureontheoffensive.com Generalna proba diktature
14.04.2020

Generalna proba diktature

Poput drugih zemalja u svetu, ustanove i građani Republike Srbije bili su pred velikim izazovom u epidemiji izazvanoj korona virusom. Aktivisti organizacija članica Građanskog fronta, saveza lokalnih građanskih pokreta, bili su na usluzi svojim sugrađanima, što kroz volontiranje, što kroz informisanje javnosti i dizanje svesti o značaju problema i načinima kako da se od virusa svi zajedno zaštitimo.

detaljnije
copyright: GF Krivične prijave protiv Trivana zbog zagađenja vazduha
21.02.2020

Krivične prijave protiv Trivana zbog zagađenja vazduha

Građanski front će u ponedeljak 24. februara podneti dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine, Gorana Trivana. Trećem osnovnom javnom tužilaštvu podnećemo prijave za krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz čl. 261 KZ i Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268 KZ.

detaljnije
copyright: latestly.com Svetski dan socijalne pravde
20.02.2020

Svetski dan socijalne pravde

Danas, 20. februara obeležava se Svetski dan socijalne pravde koji je prepoznajući potrebu društva za stvaranjem jednakih šansi i značaj borbe protiv siromaštva, pre 13 godina ustanovila Generalna Skupština UN.

detaljnije
copyright: Beta Presuda Dobrici Veselinoviću – novi pritisak na kritički orijentisane građane i organizacije
11.02.2020

Presuda Dobrici Veselinoviću – novi pritisak na kritički orijentisane građane i organizacije

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvojice radnika na gradilištu Beograda na vodi 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije.

detaljnije
copyright: Radio Free Europe Skupovi “Borba za čist vazduh” održani u više od 20 gradova
06.02.2020

Skupovi “Borba za čist vazduh” održani u više od 20 gradova

Širom Srbije, u preko 20 gradova, u sredu 5. februara održani su protesti zbog velikog zađenja vazduha. Građani su raznim protestnim akcijama tražili konkretne i hitne mere za rešavanje ovog problema.

detaljnije
copyright: Vesna Andrić RFE/RSE Podrška Građanskog fronta zahtevu koji su članovi akademske zajednice podneli RTS-u
22.01.2020

Podrška Građanskog fronta zahtevu koji su članovi akademske zajednice podneli RTS-u

Građanski front, koji sačinjava osam lokalnih građanskih inicijativa, nedvosmisleno podržava zahtev koji su pokrenuli članovi akademske zajednice, a koji se tiče valjanog, nepristrasnog i ravnomernog izveštavanja Radio-televizije Srbije (RTS).

detaljnije
copyright: GF Građanski front za bolje uslove života i rada
22.12.2019

Građanski front za bolje uslove života i rada

Građanski front smatra da je neophodno preduzeti hitne korake kako bi se sprečila dalja radna eksploatacija našeg stanovništva i kako bi se sanirale posledice koje po građane stvaraju teški uslovi života i rada u kojima živimo. Srbija je danas na vodećem mestu u Evropi prema ekonomskim nejednakostima stanovništva.

detaljnije
copyright: GF Pritisci u Kraljevu jasan znak da smo na dobrom putu
18.12.2019

Pritisci u Kraljevu jasan znak da smo na dobrom putu

Građanski front osuđuje nove sabotaže kojima gradska vlast Kraljeva pokušava da ograniči delovanje naše članice, Lokalnog fronta. Po četvrti put je našim saborcima iz Kraljeva onemogućeno korišćenje skupštinske sale u kojoj ovaj put nisu dobrodošli gosti i posetioci tribine "Nasilje nad medijima - novinarke" na kojoj treba da govore Tamara Skrozza, Jovana Gligorijević i Danica Vučenić.

detaljnije
copyright: TV N1 Obustava rada zaposlenih u  JP Pošta Srbije  – borba protiv višedecenijskog uništavanja javnih preduzeća od strane partijsko-kriminalnih struktura
11.12.2019

Obustava rada zaposlenih u JP Pošta Srbije – borba protiv višedecenijskog uništavanja javnih preduzeća od strane partijsko-kriminalnih struktura

Građanski front izražava punu i nedvosmislenu podršku radnicama i radnicima JP Pošta Srbije koji se više od deset dana nalaze u štrajku, boreći se za bolje i dostojanstvenije uslove rada, kao i za povećanje zarade koja bi bila u rangu prosečnih plata u Republici.

detaljnije
copyright: Facebook Pismo podrške protestu za smenu Siniše Malog
25.11.2019

Pismo podrške protestu za smenu Siniše Malog

Nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je potvrđeno da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat, smatramo da ne postoji niti jedan opravdani razlog zbog čega bi Siniša Mali ostao i dalje na mestu ministra finansija.

detaljnije
copyright: Lokalni front Kraljevo Progon Vladana Slavkovića kao odgovor na podsećanje na smrt Olivera Ivanovića
20.11.2019

Progon Vladana Slavkovića kao odgovor na podsećanje na smrt Olivera Ivanovića

Građanski front najoštrije osuđuje crtanje meta na čelu novinara, aktivista i političkih neistomišljenika vlasti. Svedoci smo brutalnog obračunavanja režima sa ljudima koji se usude da drugačije misle, govore ili čak postave neugodno pitanje njenim predstavnicima.

detaljnije
copyright: GF Srpska napredna stranka u novom talasu kršenja građanskih prava
17.10.2019

Srpska napredna stranka u novom talasu kršenja građanskih prava

Mada su zloupotrebe i kršenje građanskih prava konstanta u vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka, javnost je poslednjih dana “zapljusnuo” veliki talas kršenja prava izražavanja, okupljanja i slobodnog izveštavanja. Aleksandar Obradović, radnik “Krušika” i uzbunjivač, držan je u pritvoru više od 20 dana, pod izgovorom da je odao poslovnu tajnu, iako je jasno da je njegov motiv bio javni interes.

detaljnije
copyright: GF Borba za zaustavljanje MHE u Kraljevu
01.10.2019

Borba za zaustavljanje MHE u Kraljevu

Građanski front podržava napore Lokalnog fronta da na teritoriji grada Kraljeva zvanično spreči izgradnju malih hidroelektrana.

U saradnji sa inicijativom „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“, odbornička grupa Lokalnog fronta sačinila je predlog ODLUKE O MORATORIJUMU NA IZGRADNjU MALIH HIDROELEKTRANA NA TERITORIJI GRADA KRALjEVA i zahteva da se predlog odluke uvrsti u dnevni red narednog zasedanja Skupštine grada Kraljeva koja će biti održana u petak 4.10.2019. godine.

detaljnije
28.09.2019

Bezobzirnost prema preminulom radniku za svaku osudu

Građanski front smatra da je slučaj kada je JKP “Čistoća” iz Kraljeva otpustila radnika Marka Kosovca koji je u tom trenutku bio u komi, nakon povrede zadobijene na radu, poslednji u nizu primera nehumanog i neljudskog odnosa kriminalne partijsko-koruptivne elite oličene u Srpskoj naprednoj stranci prema radnicima.
Podsećamo da je Marko Kosovac preminuo posle 14 dana provedenih u komi nakon što je pao sa traktorske prikolice za vreme obavljanja posla, a direktor JKP “Čistoća” Ivica Blagojević je bez trunke srama saopštio ocu preminulog radnika da je otpustio njegovog sina.

detaljnije
18.09.2019

Bogatstva Stare planine ne pripadaju investitorima, već svim žiteljima Srbije

Građanski front izražava bezrezervnu podršku za herojske napore žitelja Stare Planine da odbrane prirodna bogatstva koja ne pripadaju investitorima, već svim žiteljima Srbije. Apelujemo na građane širom zemlje da se ovoj borbi pridruže, a prva naredna prilika za to je Ekološki protest protiv minihidroelektrana koj je najavljen za 21. septembar

detaljnije
17.09.2019

Zašto nadležni ćute na fašističko divljanje Levijatana i Srbske časti

Građanski front najoštrije osuđuje najnoviji slučaj rasističkog zastrašivanja u naselju Crvena zvezda u Nišu, i postavlja sledeća pitanja nadležnim organima

detaljnije
11.09.2019

U novu fazu razvoja Građanskog fronta bez četiri organizacije

Građanski front se zahvaljuje na saradnji i zajedničkom radu organizacijama Samo lokalno iz Bečeja, Lokalnoj alternativi iz Vrbasa, Jasno i glasno iz Požarevca i Samo jako iz Mladenovaca koje više nisu članice asocijacije. Uprkos tome što se naše strategije političkog delovanja razlikuju, verujemo da delimo zajedničku viziju slobodne, demokratske Srbije u kojoj se poštuju ljudska, politička i socio-ekonomska prava građana, i s toga ostajemo otvoreni za saradnju po konkretnim pitanjima.

detaljnije